مطابق ضوابط ومقررات عمومی ساختمان طراحی و اجرای ساختمانها باید به صورتی باشد که به منظر خیابان، محله و مظاهر فرهنگی، طبیعی و ویژگیهای ارزشمند محیط لطمه نزند. طراحی ساختمان باید به گونهای باشد که فرم، مقیاس، مصالح، رنگ و تناسبات حجم آن با محیط اطراف هماهنگ باشد.
فراوردههای ساختمانی نباید اثر زیان بخشی بر سلامتی کارگران، ساکنان و استفاده کنندگان آتی ساختمانهای مجاور و عابران داشته باشد. مصالح ساختمانی از این لحاظ باید استاندارد باشند. ملاک دیگر برای فراوردههای ساختمانی عمر و دوام است. علاوه بر آن، این مصالح نباید به محیط زیست آسیب برسانند. این مصالح باید مورد تایید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و سایر نهادهای مسئول قرار گیرند.
بتن مگر
برای بدست آوردن سطح صاف و محكم در حدود ۱۰۰ سانتی متر بتن مگر میریزند.
دیوار زیرزمین
هر قسمت از ساختمان كه پایینتر از سطح زمین ساخته شود اصطلاحاً به آن زیرزمین گفته میشود. معمولاً قسمتهای ساختمان كه دارای اهمیت كمتری است در زیرزمین ساخته میشود مانند انبارها، پاركینگها و موتورخانهها.
هشت گیر
چنانچه چیدن كلیه قسمتهای یك دیوار با هم دیگر ممكن نباشد، بهتر است آن را با سطح شیب داری چید، تا با دیوارهای بعدی قفل بست شده و به صورت یكپارچه در بیاید. به این طریق دیوار چینی لاریز گفته میشود. ممكن است برای قفل بست كردن دیوارها از هشتگیر هم استفاده نمود.
ملات
ملات ماده چسبندهای است كه بین دو قشر از مصالح ساختمان قرار گرفته آن دو قشر را به خود میچسباند. ملات یكی از مهمترین مصالح مصرفی در ساختمان است كه در همه جای ساختمان به شكلهای مختلف مصرف میشود به همین دلیل باید در انتخاب ملات و عیار مواد تشكیل دهنده آن دقت كافی به عمل آورد.
خواص ملات
- ملات باید دارای خاصیت چسبندگی باشد.
- از نظر تحمل بار قدرت ملات باید حداقل مساوی مصالح باشد كه در بین آنها قرار میگیرد زیرا در غیر این صورت ارزش مقاومت مصالح مصرفی را پائین میآورد.
- ملات باید به صورت ارزان و فراوان در دسترس باشد.
- ملات باید خاصیت شكل پذیری داشته و به خوبی روی دیوار پهن شده و سطح صافی ایجاد نماید.
سقف
در ساختمانهای آجری همه نوع سقف میتوان به كاربرد مانند سقفهای تیرچه بلوک، طاق ضربی، پیش ساخته و غیره. طاق ضربی معمولاً در بین تیرآهنهای پوشش سقف انجام میشود.
شمشه گیری
پس از دیوار چینی با توجه به اینكه دیوارهای داخلی را بصورت گری میچینند و دقت این نوع دیوار از لحاظ شاقول بودن و تراز بودن زیاد نیست، بوسیله شمشه گیری دیوار را در یك سطح قرار و یا به اصطلاح كارگری، دیوار را در یك باد قرار میدهند.
كف سازی نهایی
نوسازی در آن قسمت از ساختمان اجرا میشود كه سطح مفید سالنها و اتاقها و سرویسها و انبارها و غیره تشكیل میدهد. با توجه به محل استفاده كف سازی انواع مختلف دارد.
بتن سبك برای شیب بندی
چنانچه در كف سرویسها كف شور كار گذاشته شود حتماً باید تمام قسمتهای كف، شیب ملایمی به طرف كف شور داشته باشند. نصب كفشو در حمامها لازم است ولی درآشپزخانهها یا قفسههای لوكس و مدرن قفسه بندی میشوند چندان آبریزی در كف نداریم،
ماسه سیمان برای زیر قیرگونی
همیشه یك قشر ماسه و سیمان برای زیر قیرگونی انجام میشود این لایه و لایه قیرگونی افقی و عمودی برای تمام سرویسها لازم است.
قیرگونی
قیرگونی سرویسها بهتر است در دو مرحله انجام شود. مرحله اول دیوارها و مرحله دوم چون معمولاً كاشیكاری سرویسها را قبل از فرش كف انجام میدهند.
فرش كف
اگر كف سرویس دارای شیب باشد یعنی اگر در كف، كف شور كارگذاشته شود، محل سرویس را باید با كفپوشهایی كه ابعاد آن كوچكتر باشد فرش نمائید. این ابعاد بستگی به بزرگی و كوچكی سرویس دارد .