شیشه ساختمان یکی از متریال یا مصالح پرکاربرد است که در کنار سایر مصالح در صنعت معماری و طراحی داخلی مورد استفاده قرار میگیرد که در این مقاله انواع شیشه در ساختمان سازی را نام برده و توضیح داده ایم.
انواع شیشه ساختمان پرکاربرد
- شیشه تخت
- شیشه دو جداره
- شیشه سکوریت
- شیشه لمینت
شیشه های نامبرده میتوانند به صورت های مختلفی مورد استفاده قرار گیرند مانند : شیشه ساده یا مشجر ،شیشه رنگی ،متریال شیشه با ضخامت های متفاوت ( از ۳ میلیمتر تا ۲۰ میلیمتر)
انواع شیشه های مورد استفاده در ساختمان
شیشه ساختمان فلوت یا تخت
اولین حالت شیشه تولید شده شیشه فلوت یا تخت است. شیشه فلوت در ضخامت های مختلف از ۲ میلیمتر تا بیش از ۲۰ میلیمتر تولید و شده است اما به صورت متداول ضخامت های ۴-۸ میلیمتر در ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرد.شیشه فلوت به روش خاصی تولید میشود و به همین دلیل بدون موج و خمیدگی میباشد و در ساختمان سازی ،بخصوص پنجره ها کاربرد فراوانی دارد.
شیشه رفلکس (شیشه آینه ای یا انعکاس دهنده)
یکی از فراورده های شیشه فلوت، شیشه آینه ای میباشد که با ماده پوششی که روی شیشه فلوت قرار میگیرد خاصیت انعکاسی به خود میگیرد.از شیشه رفلکس معمولا در نما های خارجی ساختمان استفاده میکنند تا نمای درونی از دید بازدیدکنندگان محفوظ بماند و به نوعی شرایط حریم خصوصی را برای ساکنان ساختمان فراهم میسازد.
شیشه دو جداره (مضاعف)
این نوع شیشه از دو لایه ساده و گاهی رنگی که به موازات یکدیگر قرار گرفته اند و لبه ها یا درز های آن ها هوابندی شده است و فضای بین آن ها با مواد خشک کننده ای پر و یا در بعضی از موارد بین دو لایه خلا ایجاد می شود.این نوع شیشه که عایق گرما، سرما و صداست در بسیاری از ساختمان ها مانند فرودگاه ها، هتل ها و بیمارستان ها به کار می رود. پایین بودن ضریب انتقال حرارت در شیشه های دو جداره استاندارد میزان انتقال گرما و سرما را کاهش داده و باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند.
شیشه ساختمان سکوریت
شیشه سکوریت یا حرارت دیده، از انواع شیشه های ایمنی میباشد. با فراوری مجدد شیشه فلوت و اعمال حرارت مجدد و خاص به شیشه، میزان مقاومت شیشه را تا چند برابر می توان افزایش داد.محصول بدست آمده شیشه سکوریت یا میرال ( شیشه نشکن) میباشد که مقاومت بیشتری در برابر فشار و شکستن از خود نشان میدهد. هرگاه نیاز به مقاومت بیشتر باشد، از شیشه سکوریت میتوان استفاده کرد.شیشه میرال یک برند در صنعت شیشه میباشد که اولین تولید کننده شیشه سکوریت در ایران بوده ، شیشه های سکوریت در بازار به نام شیشه میرال معروف میباشند.
شیشه ساختمان لمینت
نوع دیگری از شیشه ایمنی، شیشه لمینت میباشد. شیشه لمینت متشکل از دو یا چند لایه شیشه فلوت یا سکوریت میباشد که با یک لایه به هم چسبیده اند.شیشه لمینت هم مقاومت بالایی در برابر شکستن دارد. معمولا در مکان هایی که ریزش قطعات شیشه موجب آسیب میشود و همچنین در جاهایی که نیاز به مقاومت بالایی میباشد، از شیشه لمینت استفاده میشود. شیشه جلوی اتومبیل ها از نوع لمینت میباشد.
شیشه دکوراتیو
امروزه به طور معمول هر شیشه ای که برای استفاده در دکوراسیون داخلی مناسب باشد و در دکوراسیون داخلی استفاده گردد به طور کلی جزء شیشه های دکوراتیو محسوب میشود. همچنین شیشه دکوراتیو بسیار مورد توجه عموم قرار گرفته است و به همین دلیل هم امروزه تنوع زیادی را در بخش شیشه های دکوراتیو میبینیم.
استفاده از شیشه های رنگی
شیشه رنگی با توجه به کاربرد و تنوعی که دارد استفاده های زیادی داشته است. میتوان در طراحی از آن ها استفاد کرد و با تلفیق از نور های طبیعی و مصنوعی در کنار هم میتوان در بازه های زمانی مختلف ترکیبی از رنگ ها را در کنار هم به نمایش گذاشت.
ویژگی شیشه لاکوبل
شیشه های لاکوبل رنگی به دلیل دارا بودن گستره رنگی بالا کاربردی ترین ماده در طراحی فضاهای داخلی و بیرونی ساختمان هستند.از کاربردهای آن میتوان به پوشش های دیوارها، پارتیشن ها و جدا کننده های اداری، حمام های شیشه ای، آشپزخانه ها، چینش اتاق های خواب، میزهای شیشه ای، آینه های رنگی، دکوراسیون فروشگاهی، شیشه های چاپی با قابلیت پرینت هر تصویر دلخواه روی شیشه اشاره کرد.
این شیشه نوع خاصی از شیشه مات محسوب میشود و یکی از بهترین نوع شیشه های مات که امروزه بسیار پرطرفدار گردیده شیشه ساتینا است. شیشه ساتینا دارای تکنولوژی بسیار بالاتری نسبت به شیشه های سند بلاست و مشجر است به همین دلیل در ساختمان های مدرن و خلق فضاهای منحصر به فرد و زیبای داخلی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.سطح بیرونی این نوع شیشه به صورت مات یکنواخت است.برخلاف شیشه های سند بلاست که در روی سطوح آن ممکن است فضاهای خالی وجود داشته باشد این نوع شیشه به صورت یکدست و یکنواخت مات شده و هیچگونه فضای خالی و شفافی بر روی آن دیده نمیشود.
شیشه مشجر
یکی از انواع شیشه مات، شیشه مشجر میباشد که بر روی سطح خود برخی ناهمواری هایی دارد که باعث شکست نور و دیده نشدن طرف دیگر شیشه میشود. شیشه های مشجر در مکان های مختلف قابلیت استفاده دارند و در نمای داخلی و خارجی ساختمان ها به کار برده میشوند.طرح و رنگ مختلف این نوع از شیشه باعث شده تا کاربردهای آن مختلف و گوناگون باشد.شيشه مشجر به دليل داشتن طرح و ناهمواري در يک يا دو طرف آن موجب شکست نامنظم نور عبوري شده و تصوير واضحي از اشياء آن سوي شيشه به ناظر ارائه نمیدهد. اين شيشه با استفاده از روش نورد مذاب شيشه از بين دو غلتک (معمولاً غلتک زيرين نقش دار است) توليد ميشود.